The Glen Shopping Centre Redevelopment

Project Description

January, 2020

Budget: $4m+

Architect: ProBuild

Builder

Client: Vicinity Centres

Design, supply and installation of 4,000m2+ of composite façade panels for a major shopping centre upgrade in Glen Waverley.

  • Major Shopping Centre Upgrade

  • Delivered in Live Environment

  • Operating Retail Precinct

  • Interior & Exterior Cladding Elements


Case Study

The $490 million redevelopment of The Glen shopping centre in Melbourne’s south-east involves an expansion to approximately 78,000m2 metres of lettable area, including a fresh food market hall, two dining precincts, a Town Square in addition to 170 stores featuring local and international brands.


Design

Custom Clad were approached by Probuild to create a cladding solution for the shopping centre redevelopment after the previous subcontractor proved unable to perform the works. As a result, our design team’s window to translate the design into a buildable solution was significantly curtailed.


The curved faces of the building required extremely precise modification to the panels to properly achieve the graceful curving form. We created a complete 3D model of the design to track each panel individually and to develop a modular manufacturing strategy to improve installation time.


Manufacture

The individual panels, measuring 2 x 1m each, were converted into multi-panel modules in our factory prior to being shipped to site and lifted into place.


At all mounting points, cladding panels were mechanically fixed to the underlying frame for additional strength and durability. This also eliminated any requirement for adhesive, and made the future replacement or modification of panels easier as all works could be non-destructive.


Delivery

Due to the limitations of the site and the requirement to keep the shopping centre operational throughout works led to a significant portion of the works being performed outside traditional retail hours, often at night.


In addition to the exterior works, many areas of the internal centre required new cladding, including canopies, stairways, escalators and many shopfronts including the new David Jones outlet.